ZORAN RAKIĆ - BOSNA IN HERCEGOVINA (PREDSEDNIK KOMISIJE 2018)

Zoran Rakić (1965) je mеtоdik, pеdаgоg in аnаlitik. Visоkо izobrazbo iz inštrumenta harmonika jе pridobil nа Ruski nacionalni glasbeni akademiji Gnjesinih v Mоskvi (diplоmirаl leta 1990, mаgistrirаl leta 1994 in dоktоrirаl leta 2004). Trenutno nosi akademski naziv redni prоfеsоr. Napisal je šеst učbеnikov za prvih šest razredov poučevanja harmonike, ki jih je izdal bеоgrаjski Zаvоd zа učbеnikе in učne pripomočke. Prirеdil in оbjаvil jе naslеdnjе zbirkе in strokovno litеrаturo: Zbirko еtid zа hаrmоniko zа učеncе srеdnjе glasbene šоlе (2001), dela Аkаdеmskа hаrmоnikа (2001), Hаrmоnikа nа kоncеrtni scеni (2000), Hаrmоnikа – аlbum zа mlаdе (2001), Krеstоmаtijа zа hаrmоniko (2002), Hаrmоnikа – krаtek prеglеd zgodovinskega rаzvоjа (2004); Hаrmоnikа v sistеmu srbskega glasbenega šоlstvа (2004), Tekmovanjа in izvirno ustvarjalstvo kоt dejavniki аkаdеmizаcijе hаrmоnikе (2004), Skladbe zа hаrmоniko (2007), Kоncеrtni rеpеrtоаr zа hаrmоniko 1 (2008), Kоncеrtni rеpеrtоаr zа hаrmоniko 2 (2010) in Kоncеrtni rеpеrtоаr zа hаrmоniko 3 (2010). Rаkićevi učenci in študеnti so dosegli pomembne rеzultаtе – več kot tristo nаgrаd, оd tеgа 222 zmag, posebnih in prvih nаgrаd na številnih tekmovanjih in festivalih doma in na tujem. Dоslej je več kot 80-krat sodeloval pri delu strokovnih žirij v Srbiji, Črni gоri, Slоvеniji, Rusiji, Ukrаjini, Slоvаški, Grčiji, Itаliji, Frаnciji, Mаkеdоniji, Španiji, Pоrtugаlski, Аvstrаliji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški in Kitajski; 45-krat jе bil prеdаvаtelj nа sеminаrjih, zimskih in polеtnih šоlаh, udeleženec znanstvenih in strokovnih srečanj doma in na tujem (Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Ukrajina in Rusija). Rakić je član uredniških odborov mednarodnih znanstvenih časopisov v Ukrajini (Pedagoška znanost, ki ga izdaja Državna univerza v Lugansku) in Rusiji (revija Državnega inštituta za umetnost in kulturo v Belgorodu).

MARTIN TEŽAK - SLOVENIJA

Martin Težak je harmonikar, komponist, aranžer, učitelj, vodja zasebne šole harmonike, direktor neprofitne organizacije Zavod AO, predsednik organizacijskega odbora Harmonikarskih iger ter direktor digitalnega spletnega podjetja Smart up. Rodil se je 19. 10. 1977 v Novem mestu v Sloveniji.

Na pot glasbenega izobraževanja je stopil pri osmih letih, njegova glasbena kariera pa se je pričela odvijati in vzpenjati dvanajst let pozneje. Njegov repertoar obsega številne domače in tuje skladbe, v katerih prevladuje folk in etno glasba. Slišati je mogoče tudi druge stile in žanre, zlasti dela iz opusa jazz in pop glasbe. V letu 1998 se je začel širše predstavljati občinstvu in postopoma zablestel kot virtuoz sodobnega časa. Danes se največ posveča pedagoški in mentorski vlogi v zasebni glasbeni šoli harmonike, kjer vodi številne mlade harmonikarje, ki dosegajo izjemne rezultate v domačem in mednarodnem merilu.

Kot član strokovnih komisij sodeluje le na mednarodnih tekmovanjih, ki so kompetentna tako organizacijsko kakor po sestavi strokovne komisije. Doslej je s koncertnimi nastopi gostoval po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Avstriji in Kanadi. Učenci Martina Težaka so zbrali že več kot 300 nagrad in priznanj ter osvojili mnoge vidne tekmovalne naslove. Po njegovih stopinjah se je podal tudi sin Blaž, ki se lahko pohvali s pomembnimi mednarodnimi uspehi in s katerim v kratkem načrtujeta koncertno turnejo kot oče in sin. Leta 2010 je Martin Težak svojo tekmovalno pot zaključil z eminentnim nazivom absolutnega svetovnega prvaka.

Med številnimi nagradami in priznanji izstopajo:

• absolutni svetovni prvak 2010,
• 1. mesto na svetovnem prvenstvu 2009.,
• 1. mesto na svetovnem prvenstvu 2008.,
• evropski prvak v kategoriji Senior (1. mesto 2010),
• evropski prvak v kategoriji Senior (1. mesto 2009),
• dve zaporedni zlati plaketi državnega tekmovanja.

Prejel je tudi Ganglovo plaketo za delo na področju kulture (2011), medtem ko so bili njegovi učenci za izvedbe njegovih avtorskih del nagrajeni z več visokimi odličji.

Prispevek v svet harmonike:

idejna in konceptualna zasnova harmonikarskih iger (www.accordion-games.com);
• realizacija
spletne harmonikarske knjige – enciklopedije harmonikarjev;
• oblikovanje posebnih shematskih zapisov za izvajalce na diatonični harmoniki, s katerimi lahko izboljšujejo svojo tehniko in točnost igranja;

• umestitev G-mola na diatonično harmoniko, na mesto pred t. i. šestim basom, kar harmonikarjem omogoča izvajanje mnogih skladb v glasbenih smernicah;

• prenašanje znanja na mlajše generacije ter širjenje prepoznavnosti harmonike, harmonikarjev, organizatorjev in drugih akterjev na tem področju na globalni ravni.

MIKHAIL SHARABARIN - RUSIJA

Mihail Šarabarin, Diplomant glasbene umetnosti, izredni profesor. Na Voroneškem državnem inštitutu za umetnost je leta 1991 diplomiral iz harmonike. Leta 2005 je dobil odlikovanje Ruske federacije za kulturno udejstvovanje. V ruskih in tujih edicijah je objavil 15 člankov. Napisal je 2 seminarja, namenjena poučevanju bajana in inštrumentologije. Od leta 1992 je zaposlen na umetniški univerzi v Belgorodu, kjer je od leta 2012 prorektor za glasbeno izobraževanje in direktor glasbene akademije. M. I. Šarabarin je glasbeni vodja študentskega pevsko-plesnega ansambla “Veselica”, ki se lahko pohvali z zmagami na mednarodnih in vseruskih tekmovanjih. Od leta 1995 vodi ansambel “Otrada”, ki deluje v sklopu belgorodske filharmonije. Nastopa kot umetniški vodja naslednjih kreativnih projektov: “Dnevi bajana, akordeona in harmonike v Belgorodu”, mednarodno tekmovanje “Bela lira”, zborovski festival “Pevec sv. Belogorja”, festival sodobne umetnosti. Kot član ocenjevalne žirije je med drugim sodeloval na mednarodnih tekmovanjih: “Pokal Belogorja” (Belgorod, Rusija), “Harmonija” (Belgorod, Rusija), “Harmonikarska umetnost” (Vzhodno Sarajevo, Bosna in Hercegovina), “Majska srečanja” (Lazarevac, Srbija), harmonikarsko tekmovanje “Naujene 2017” (Daugavpils, Latvija). M. I. Šarabarin je avtor glasbe za tri predstave Belgorodskega državnega lutkovnega gledališča.

MILOŠ ŽIVIĆ - SRBIJA

Miloš Živić (21. 8. 1984, Beograd)

Nižja glasbena šola “Dr. Vojislav Vučković” (1993 – 1998)

Srednja glasbena šola in gimnazija “Dr. Vojislav Vučković” (1999 – 2003)

Akademija lepih umetnosti, smer harmonika, Beograd (2003 – 2007)

Fakulteta glasbenih umetnosti, smer glasbena pedagogika (2003 – 2008)

Magistrski študij, smer harmonika, Vzhodno Sarajevo (2007)

* Udeležil se je tekmovanj doma in v tujini, na katerih je osvojil naslednje nagrade:

Mladi harmonikaši – I. nagrada (1998, 2001, 2002)

Klingenthal (Nemčija) – 7. mesto (2001)

Republiško tekmovanje – II. nagrada (2002)

Akordeon fest – I. nagrada (2003)

* Nastopal je na številnih koncertih v znanih koncertnih dvoranah mesta Beograda, med drugim v Kolarčevi zadužbini, Beograjski filharmoniji, Etnografskem muzeju, atriju Narodnega muzeja, mestni skupščini in Domu vojske Jugoslavije.


* Aranžiral in komponiral je več skladb za kvartet in kvintet harmonik, od katerih jih je bilo nekaj tudi javno izvajanih:

Ad Wammes – “Boardwalk” (aranžma M. Živić)

M. Živić – Impresija (2002)

* V času študija je dosegal odlične rezultate, prejel več štipendij, vključno s štipendijo za 100 najboljših študentov Sklada za mlade talente Republike Srbije.

* Predan je delu s svojimi učenci, ki so pod njegovim vodstvom doslej osvojili že več kot 100 nagrad na tekmovanjih v Srbiji in tujini. Od leta 2009 je zaposlen v glasbeni šoli “Stanislav Binički” v Beogradu.

* Od leta 2013 z združenjem “Muzika-edukacija-harmonika” (MEH), ki mu predseduje, uspešno organizira tekmovanje in festival harmonike MehFest. Sodeluje z mnogimi profesorji in umetniki v regiji in Evropi.

* Zastopa italijanskega proizvajalca harmonik Fisitalia – Castelfidardo, ukvarja se s servisiranjem in ocenjevanjem harmonik. V lasti ima bogato zbirko starih harmonik (starinske vrednosti).

* Skrbi za aktivno sodelovanje z mediji (splet, tisk, radio, TV) ter samostojno in preko združenja MEH promovira harmonikarsko glasbo.

TATJANA MARX - AVSTRALIJA

Tatjana Marx, Tatjana Marx je svetovno znana harmonikarka, učiteljica in sodnica. Kot koncertna solistka je veliko nastopala na Kitajskem, v Novi Zelandiji, Ukrajini, Rusiji, Litvi, Srbiji, Sloveniji, Hrvaški, Nemčiji in Avstraliji. Nagrajena je bila na dveh najbolj prestižnih mednarodnih harmonikarskih tekmovanjih, in sicer v Klingenthalu in na svetovnem pokalu Coupe Mondiale, zmagala pa je tudi na več tekmovanjih na območju nekdanje Jugoslavije. Tatjana je 7 let študirala na Kijevskem glasbenem konservatoriju pri profesorju V. Besfamilnovu, kjer je diplomirala iz glasbe in magistrirala iz harmonike.

Tatjana je direktorica glasbene šole v avstralskem Sydneyju, ki jo je ustanovila pred 25 leti. Njeni študenti tekmujejo na državnih tekmovanjih in predstavljajo Avstralijo v tujini. Osvojila je številne nagrade na tekmovanjih, kot so AAA (Amerika), ATG (Amerika), Južnopacifiško harmonikarsko prvenstvo (Nova Zelandija) in Coupe Mondiale (svetovno harmonikarsko prvenstvo). Tatjana poučuje v Avstraliji kot tudi v mednarodnem merilu, npr. v Novi Zelandiji, Srbiji in Avstriji. Njeni avstralski študenti so prejemniki nekaterih najbolj prestižnih harmonikarskih spričeval avstralskega glasbenega ocenjevalnega sveta AMEB (Australian Music Examination Board). Nekaj Tatjaninih študentov je za svoje harmonikarsko znanje prejelo diplomo Associate in Music. Sama pa je prejela najvišjo možno harmonikarsko diplomo v Avstraliji, t. i. Licentiate in Music.

Tatjana redno vodi seminarje in predava magistrskim študentom v Avstraliji, Aziji in Evropi. Zelo je iskana kot sodnica na mednarodnih harmonikarskih dogodkih na najvišji ravni. V tej vlogi nastopa na najbolj uglednih harmonikarskih tekmovanjih na svetu, kot so “AccoHoliday” (Ukrajina), tekmovanje v Tianjinu (Kitajska), “Akordeon Art” (Sarajevo, Bosna), “Coupe Mondiale” (Nemčija, Anglija, Slovaška). Leta 1994 je Tatjana ustanovila avstralsko združenje učiteljev harmonike (Australian Accordion Teachers Association Incorporated). Združenje vsako leto junija organizira Mednarodno harmonikarsko prvenstvo Avstralije in spremljajoči festival. Tatjana je ponosna, da lahko pri pripravi omenjenega prvenstva in festivala uporabi svoje ogromne mednarodne izkušnje, zato sta dogodka vselej vznemirljiva in vrhunsko izvedena. Leta 2005 je mednarodna konfederacija harmonikarjev CIA (Confederation Internationale des Accordeonistes) podelila Tatjani NAGRADO ZA ZASLUGE kot “priznanje za njen izjemen prispevek k mednarodnemu harmonikarskemu gibanju”.

TOMAŽ KASTELIC - SLOVENIJA

Tomaž Kastelic se je rodil 19. 2. 1980 v Novem mestu. Glasba, predvsem tista z diatonično harmoniko, mu je bila položena v zibelko, saj je bil njegov oče velik ljudski godec ter pravi ljubitelj domačih pesmi in napevov, ki je bil Tomažu v ponos in navdih za igranje harmonike že pri rosnih sedmih letih. Očetova stara harmonika je v Tomažu prebudila ljubezen do harmonike, s katero je pozneje nanizal izjemne rezultate na različnih glasbenih tekmovanjih in festivalih, tovrstna glasbena pot pa ga je zaznamovala za vse življenje. Spremljajo ga odlični harmonikarski dosežki, saj je z diatonično harmoniko na tekmovanjih posegal po najvišjih mestih, med drugim je osvojil tri zlate plakete Ljubečne. Njegove življenjske sanje pa so bile igrati v ansamblu. Želja se mu je uresničila že pri 16 letih, ko je s še dvema članoma (Ladom Šurlo in Simonom Lukšičem) ustanovil ansambel Mladi Dolenjci. Že v prvih letih delovanja je z njim osvojil vse največje slovenske festivale, na katerih so prejeli več kot 30 najvišjih nagrad tako strokovne žirije kot občinstva. Z ansamblom Mladi Dolenjci, ki deluje od leta 1996, je gostoval po turnejah po ZDA, Kanadi in Evropi. Njegovo glasbeno obzorje se je tako vseskozi širilo, zato se je po svojih prvih vzornikih – Francu Miheliču, Slavku Avseniku, Lojzetu Slaku in nekaj drugih slovenskih legendah – začel usmerjati tudi v druge glasbene zvrsti in preigravati razne svetovne uspešnice. Ustvarja tudi aranžmaje svetovno znanih uspešnic ter lastne avtorske skladbe. V mladih letih je obiskoval glasbeno šolo in se preizkušal še na drugih glasbenih inštrumentih. V tem času ga je spremljala tudi trobenta, danes pa mu niso tuji sintetizator zvoka oziroma električne klaviature, kitara in bas kitara. Tomaž Kastelic že vrsto let deluje kot priznan učitelj harmonike ter z veseljem deli svoje znanje z drugimi, mlajšimi in starejšimi. Glasba ga spremlja vsak dan in je njegovo življenje.

DANIJELA RAKIĆ - BOSNA IN HERCEGOVINA

M. Sc. Danijela Rakić, associate professor, pedagogical advisor Danijela Rakić was born in Zemun (Serbia) in 1970. She completed her elementary and secondary musical education in the “Kosta Manojlović” school of music in Zemun, in the class of prof. Darko Uzelac. As a student, she received several achivements at national festivals and competitions. Danijela completed the accordion studies at the Russian Academy of Music – “Gnhesinih” in Moscow, in the class of prof. V. P. Kuzovljev (1994). In addition to the graduation concert, she also defended the graduation thesis – “Transcription of polyphonic compositions for accordion”, under mentorship of M. J. Imhanicki, PhD; at the same year. In 2012, she finished master studies at the Megatrend University in Belgrade, Faculty of Culture and Media, defending the topic: “Formation of a Music Culture in the Conditions of New Media”.

Danijela Rakić starts her pedagogical activity in Music school “Stanislav Binički” – Belgrade, in 1994. Since 2001, she has been working in Music school “Kosta Manojlović” in Zemun. Beside these schools, she was also engaged in music schools “Vuk Dragović” – Šabac, “Božidar Trudić” – Smederevska Palanka, and “Živorad Grbić” – Valjevo. In the period of 2005-2011, she was working at the Academy of Fine Arts in Belgrade. From the academic year 2009/2010, she has been in the university title of associate professor at the Academy of Music in East Sarajevo. In academic year 2015/2016, she was engaged at the academy of “Slobomir P University” in Bjeljina (Bosnia and Herzegovina), department in Belgrade (Serbia).

At the suggestion of the Ministry of Education of the Republic of Serbia, together with colleague Zoran Rakić, PhD, she has been working on the making of the Curriculum for secondary schools of music – accordion, chamber music, orchestra (1996). Students in class of prof. Danijela Rakić perform at numerous public appearances in Belgrade, Serbia, Bosnia and Herzegovina, Slovenia, Russia, Bulgaria, Lithuania, Latvia, Montenegro, Croatia, Italy, Switzerland, Czech Republic. Danijela achieved significant results on many national and international festivals and competitions: “Hopes, Talents and Masters” – Albena (Bulgaria); “57th World Trophy” in Samara (Russia); “58th World Trophy” in East Sarajevo (Bosnia and Herzegovina); “61st World Cup” in Glasgow (Great Britain); “Akordeon art” in East Sarajevo; “65th World Cup” in Spoleto (Italy); “66th World Trophy” in Martigny (Switzerland); “20th Trophy of Portugal” – Alcobasa; “Accordion days” in Prague (Czech Republic); “Days of accordion” in Smederevo (Serbia); International accordion festival in Novi Kneževac (Serbia); “Harmonia” in Belgorod (Russia); “Accordion fest” in Knjaževac (Serbia); “Ascoltate” in Kaunas (Lithuania); “Naujene in Daugavpils” (Latvia); Competition in Moravske Toplice (Slovenia), International competition in Loznica (Serbia); Festival “Musical Spring” in Smederevska Palanka; Talent review in Sremski Karlovci (Serbia); “MehFest” in Belgrade; “Accordion fest” in Belgrade; “Accordionists meetings in May” in Lazarevac (Serbia); “Akkordeon fest” in Graz (Austria), “Primavera” in Bjeljina… 301 awards were won in different age categories, of which 51 special.

Danijela Rakić was also engaged as a member of jury on national and international competitons in Serbia, Bosnia and Herzegovina, Greece, FYR of Macedonia, Russia, Lithuania, Latvia, Switzerland, Croatia and Austria. Four years in a row (2006-2009), as well as in 2016, she was awarded by the Music school “Kosta Manojlović” in Zemun, for the achieved pedagogical results in work with students. In five consecutive years (2010-2014) Danijela was being awarded by the Dean of the Academy of Music in East Sarajevo with the acknowledgement for the promotion of the Academy and results achieved at national and international competitions. At the first International festival “Akordeon art” (2010), Danijela Rakić was awarded as the most successful accordion teacher. She has won more than 50 national and international awards.

In 2008, she was selected to be the President of the Belgrade Section of Accordionists. She manages the Belgrade and regional sections. Also, she took part in the worknof the General Assembly at the winter and summer congress of the World Confederation of Accordionists (Great Britain, China, Italy, Bosnia and Herzegovina, Austria). Besides the mentioned professional engagements, D. Rakić has also been engaged any times as the lecturer on seminars and master-classes for teachers and students in Serbia, Ukraine, Russia, Lithuania and Croatia. She performed on International science conference at the University “T. Schevchenko” in Lugansk (Ukraine). Together with colleague Valentina Dutina, M. Sc., she presented lecture on topic: “Serbian vocal tradition”. Also performed at 6th International science conference “Traditional music in system of professional education” in Belgorod (2015). Danijela took part in International science conference “Traditional music art in modern social culture – traditions and inovations” (Belgorod, 2015). She also performed at 7th International science conference “Folk music culture in modern world: union of science, education and practice” (2017). Danijela is a member of “Confederation Mondiale de l’ Accordeon” (CMA, France); “Confederation Internationale des Accordeonistes” (CIA, Great Britain) and member of academic music association – “musical constellation”. She helps young colleagues as a mentor for the preparation of a professional examination from the accordion. Since the academic year 2007/2008, she has been performing the duty of the chief at the Section of Accordion, and from academic 2011-2015, she has been performing the duty of the chief at the Chair of Accordion, at the Academy of Music – University of East Sarajevo.

She is a member of the pedagogical comission appointed by the Ministry of Education of the Republic of Serbia for teacher licensing. In 2015, she receives the Annual Prize of the “Music School of Serbia Community” for multi-year activities in the formation of young talents and for selfless love, frienship and knowledge invested in the growing up of the artists. Since then, Danijela holds the position of Pedagogical advisor of the Republic of Serbia. “Accordion News”, famous accordion website, ranked prof. Rakić among the five most successful professors of Europe (2017). “The Best Educators of Serbia”, project implemented by the Association for the Promotion of Enterpreneurship”, selected professor Danijela Rakić for one of the best educators in Serbia (2017)

HONGYU WANG - KITAJSKA

Profesor Hongyu Wang se je rodil leta 1963 na Kitajskem. Kot glasbenik, učitelj, harmonikar in interpret čudovitega inštrumenta je prejel več mednarodnih nagrad, med drugim je leta 1997 zmagal na mednarodnem harmonikarskem tekmovanju v Rusiji. Profesor Wang je tudi sodnik mednarodnega slovesa. V tej vlogi je sodeloval na številnih festivalih v Rusiji, Italiji, Avstraliji, Aziji, Franciji, Novi Zelandiji, Litvi in drugod. Pred kratkim je bil predsednik žirije na mednarodnem harmonikarskem tekmovanju v ruskem Vladivostoku. Istega leta je g. Raymond, predsednik Mednarodne konfederacije harmonikarjev, Hongyuju podelil nagrado za izjemne zasluge. Profesor Wang je tudi predan učitelj. Nekateri njegovi učenci so dobitniki nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega objavlja prispevke v znanih kitajskih akademskih glasbenih revijah, piše knjige in izdaja zgoščenke. Leta 2016 je profesor Wang postal predsednik Akademije za glasbo Univerze v Harbinu, kjer je začel poučevati leta 1989.

JANI LIPIČNIK - SLOVENIJA

Jani Lipičnik je odraščal v Zagorju ob Savi, kjer je na oddelku za klavirsko harmoniko tamkajšnje glasbene šole leta 1975 tudi začel svojo glasbeno pot. Nadarjenost, spretnost in ljubezen do glasbe so krojile usodo, da je z lahkoto zaigral kateri koli inštrument, ki mu je prišel pod roke. Danes je Lipičnik znan kot multiinštrumentalist, ki igra kar 12 različnih glasbil. Za seboj ima več kot 2500 glasbenih nastopov v različnih pop, rock, narodnozabavnih in etno zasedbah, nagrajen je bil na mnogih velikih glasbenih festivalih. Največje glasbene nagrade, ki jih je prejel, so nedvomno »Zlati petelin 1996«, dva srebrna diska založbe Panika records, zmaga na Slovenski popevki 2004 ter zmaga na festivalu narečne popevke 2008. Med bolj znanimi skupinami, kjer je igral, so Veseli Zagorjani, Hazard, Sunny orchestra, spremljevalna skupina Dominika Kozariča, Rekviem, DeŽur, Zlati muzikanti, Malibu in Prava banda, nazadnje je deloval v uspešnem narodnozabavnem ansamblu Donačka. Trenutno je član novo nastale skupine Ma3nas, kjer igra klavirsko harmoniko in kitaro. Pred več kot 20 leti je s prihodom v Novo mesto ustanovil svojo glasbeno delavnico, ki je z leti prerasla v glasbeno šolo. Danes šola deluje na treh lokacijah: v Novem mestu, Grosupljem in Metliki, omogoča pa vpis v 17 oddelkov. V Glasbeni šoli Lipičnik je seveda tudi eden od učiteljev. Kot glasbeni studijski tehnik vam v zasebni glasbeni produkciji Lipičnik omogoča vrhunsko snemalno tehniko, snemanje pesmi in pripravo avtorskih ali aranžiranih pesmi.

SAŠA BASTALEC - HRVAŠKA

Saša Bastalec (Zagreb, Hrvaška, 1980) je diplomiral iz glasbene kulture in harmonike na Akademiji za glasbo v Pulju, Hrvaška (Univerza Juraja Dobrile). Pri svojem izobraževanju se je srečal z nekaterimi velikimi učitelji igranja na harmoniko, dirigiranja in skladanja. Kot solist in član komornih ansamblov in orkestrov je nastopal na Hrvaškem in v tujini. Dela kot učitelj harmonike v glasbeni šoli v Varaždinu na Hrvaškem, poleg tega poučuje komorno glasbo in skladanje. Napisal je številne skladbe, transkripcije in aranžmaje za različne ansamble in soliste. Deluje kot sopromotor hrvaškega združenja “Accordion Center”. Cilj tega združenja je promocija harmonike in harmonikarske glasbe na Hrvaškem s stalnimi neodvisnimi dejavnostmi ter sodelovanjem z domačimi in tujimi strokovnjaki in združenji.